# 5th Grade Math Word Problems

## Introduction:

When we perform operations of addition and subtractions on whole numbers we follow the rule of writing them in a particular order and then perform the operation. Similarly when we do the multiplication and division, we use the multiplication tables we have learnt and solve the problems. Our everyday life is full of mathematical operations. Let us discuss few of the math division problems in this section.

## Word Problems - Division:

We perform the division operation when we are given for many quantities and asked for 1 or more quantities.

#### Example 1: In a parade, the soldiers are arranged in 15 rows. If the number of soldiers is 210, find the number of soldiers in each row.

Solution:

Number of rows = 15
Number of soldiers arranged in 15 rows = 210
Number of soldiers arranged in 1 row = $\frac{210}{15}$

= 14
There are 14 soldiers in each row.

#### Example 2: Find the least number that should be added to 1500 so that 35 divides the sum exactly.

Solution:
Let us divide 1500 by 35

42                                                           Working: 35 x 1 =  35
_____________                                                            35 x 2 =  70
35 |    1500                                                                       35 x 3 = 105
(-) 140                                                                        35 x 4 = 140
______
100
(-)  70
______
30
_____
We observe that the remainder is 30.
since the divisor is 35, we get 35 - 30 = 5
so 5 must be added to 1500 so that the resulting sum is divided by 35 exactly.
The sum = 1500 + 5 = 1505
Verification:
43
________________
35 |    1505
(-)  140
______
105
(-)  105
______
0
______
Therefore, the least number is 5, so that 1500 + 5 = 1505 is divided by 35 exactly.

#### Example 3:  The cost of 15 note books is $\$$180. Find the cost of 1 note book. Hence find the cost of 9 note books. Solution: The cost of 15 note books = \$$ 180 Cost of 1 note book =$\frac{180}{15}$=$\$$12 Cost of 9 note books = 12 x 9 = \$$ 108

Therefore the cost of 9 note books = $\$\$ 108

## Practice Questions:

1.  Sam lays 600 bricks in 8 hours. How many bricks he will lay in 1 hour. Also find the number of bricks he laid in 5 hours.

2. A machine prints 1500 newspapers in 45 minutes. How many does it produce in 1 minute. Also find how many does it produce in 2 hours.

*****